dinsdag 16 maart 2010

Beach Clean Up!




Aanstaande zaterdag doen we mee met Surfrider Foundation, we maken het strand van Petten schoon. Hierbij het persbericht van ze:


OCEAN INITIATIVES 2010: SURFERS ORGANISEREN WERELDWIJDE STRANDSCHOONMAAKACTIE
SURFRIDER FOUNDATION VRAAGT AANDACHT VOOR TOENEMENDE VERVUILING VAN OCEANEN

Den Haag, 5 maart - Surfrider Foundation, de stichting ter bescherming van oceanen en kustlijnen overal ter wereld, organiseert in het weekend van 20 t/m 21 maart alweer de 15e editie van de ‘Ocean Inititatives’, de groots opgezette, wereldwijde strand schoonmaakactie. Ook langs de gehele Nederlandse kust zullen vrijwilligers zwerfafval gaan verzamelen. Tijdens de vorige editie is op 10 Nederlandse stranden afval verzameld en is er in zo’n 30 kilometer strand schoongemaakt. Dit leverde in totaal 20 ton vuil op. Dit jaar doen er in ieder geval 14 stranden mee met de actie.

Met de ‘Ocean Initiatives’ wil Surfrider Foundation de aandacht vestigen op het probleem van zwerfafval in onze zeeën en oceanen en op de stranden. Vooral plastic hoopt zich steeds meer op, wat resulteert in enorme drijvende eilanden in de oceanen. Vogels, zeehonden, walvissen en talloze andere zeedieren stikken letterlijk in deze plastic soep. Ook Surfers worden dagelijks geconfronteerd met afval in zee en op stranden. Eén van de doelstellingen van Surfrider Foundation is dan ook “Rise Above Plastics!”: dit doen we door ons te richten op het terugdringen van het gebruik van plastic, het stimuleren van recycling en hergebruik en in te zetten op stranden en zeeën zonder zwerfafval.

Ondanks dat de VN heeft vastgesteld dat in iedere kilometer van de oceaan 120.000 stukken plastic drijven én onze oceanen op sommige plaatsen zes maal meer plastic dan plankton bevatten, wordt door de Europese instanties zwerfafval nog altijd niet als een vorm van vervuiling herkend. Er zijn maar weinig kwantitatieve en kwalitatieve gegevens beschikbaar over het zwerfafval dat zich verzamelt op stranden en oevers. Surfrider Foundation organiseert dit grootschalige evenement om informatie te krijgen over het afvalvolume. Alleen dan kunnen er concrete eisen rondom zwerfafval worden voorgelegd aan de Europese volksvertegenwoordigers.

Tijdens de winterperiode verzamelt zich veel afval op de stranden. Maar juist in de winter wordt er weinig schoongemaakt op het strand. Het eerste lenteweekend is dan ook bij uitstek hét weekend om een grootschalige voorjaarsschoonmaak te houden.

Over Surfrider Foundation
Surfrider Foundation (SRF) is een wereldwijde NGO gericht op behoud en bescherming van zeeën, oceanen, golven en stranden. SRF is 35 jaar geleden opgericht in California door surfers. Inmiddels is SRF wereldwijd actief op alle continenten. Surfrider Foundation Holland is een Nederlandse stichting, opgericht in 2008 en onderdeel van het wereldwijde netwerk. SRF maakt gebruik van de inzet van locale surfers om een wereldwijde beweging te organiseren: “Act global with local strength!”.

Voor meer informatie: www.initiativesoceanes.org en http://www.surfriderfoundation.nl/. Op deze websites is ook te zien waar en door wie in Nederland de lokale Clean Ups worden georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten